Haber

Küresel Isınma Seviyesi 1,5 Santigrat Derecesi Hedefi 2029 Yılına Kadar Aşılabilir

Araştırmacılar, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecede tutma hedefinin 2029 yılına kadar geri dönülemez şekilde aşılabileceğini ortaya çıkardı.

“Nature Climate Change” dergisinde yayımlanan araştırmada, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yayınladığı raporda yer alan veriler yeniden incelendi.

Bu kapsamda IPCC raporunda sadece 2020 yılına kadar olan verilere ek olarak son 3 yılın tahmini karbon emisyonları ve karbon dışı faktörlerin ısınmayı etkileyen rolü de dikkate alınarak hesaplamalar yapıldı.

Fosil yakıt kullanımının “küresel ısınmayı 2 kat hızlandırdığını” vurgulayan araştırmacılar, Paris İklim Anlaşması’nda ısınmayı 1,5 santigrat derecede sabit tutma eşiğinin, çok da uzun olmayan bir süre sonra, 2029 yılına kadar geri dönülemez şekilde aşılabileceğini belirledi.

Atmosferdeki karbondioksit ve diğer gazların dünyadaki radyasyonu hapsederek sera gazı etkisi yarattığına ve dolayısıyla sıcaklıkların yükselmesine neden olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, sıcaklıkları uzun süre mevsim normallerinin üzerinde tutmaya yetecek kadar sera gazının salınmış olabileceği uyarısında bulundu. .

Karbon bütçesi tahmin edilenden daha fazla azaldı

“Dünyanın yalnızca 500 milyar ton daha fazla karbon salabileceği” tespitine ilişkin yeni hesaplamalar yapan araştırmacılar, bu sayının daha az olduğunu öngördü.

Araştırmacılar, önemli miktarda hava kirliliğine neden olan ve genellikle fosil yakıtların kullanımı sonrasında ortaya çıkan “aerosol” adı verilen is parçacıklarının, güneş ışığını geri yansıtarak atmosferin “beklenenden daha fazla” soğumasına yardımcı olduğunu buldu.

Ancak çeşitli nedenlerle aerosollerin azalmasının, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecede stabilize etmek için belirlenen karbon bütçesinden 100 milyar tonluk bir azalma anlamına geldiğini belirten araştırmacılar, diğer faktörlerle birleştiğinde toplam karbon bütçesinin 250 milyar tona düştüğünü kaydetti. milyar ton.

Araştırmacılar, küresel karbon emisyonlarının 1,5 santigrat dereceyi aşmaması için 2050 değil 2034 yılına kadar sıfırlanması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu