Ekonomi

Zeytin üreticisi ortağından 2,8 milyar TL teslimat

BURSA (İGFA)– 2023/2024 mali yılı ürün alım kampanyasını 12 Ocak itibarıyla sonlandıran Marmarabirlik, satın alma bedeli olarak tarihe geçen kampanyayla üretici ortaklarından 2 milyar 823 milyon dolara eser satın aldı.

Konuyla ilgili genel bir değerlendirme yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ortakların mağdur olmaması için büyük fedakarlıklar yapan kurumun, üreticiyi yalnız bırakmayarak zeytin üreticisi için ne kadar değerli bir kurum olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. açıkladığı ürün alım fiyatlarıyla piyasadaki diğer alıcıların eline geçiyor.

Kampanya döneminde satın alma bütçesinin planlanandan yüksek olduğunu belirten Önder Asa, “24 Ekim’de başlayan 2023/2024 mali yılı satın alma kampanyasında petrol dahil 2 milyar 500 milyon TL değerinde eser alımı planlandı. . Tüm kooperatif bölgelerimizde iri taneli ürünlerin bolluğu nedeniyle alım sayıları planlananın üzerinde gerçekleşti. Alınan ürünün yüzde 45-50’si iri taneli olduğundan ortalama alım fiyatımız 91,50 TL, satın alma bütçemiz ise 2 milyar 823 milyon TL oldu. Piyasadaki diğer aktörler ise Marmarabirlik’ten daha ucuza eser satın aldı. Bu nedenle ürün satışını düşünüyor ve ekip arkadaşlarımızla birlikte gerekli çalışmaları yapıyoruz. Geçen yıl aldığımız ürünün değerli bir kısmını piyasaya göre uygun şartlarda sattık. Ancak elde edilen ciroyla aynı ölçüde iş yerine koyamadık” dedi.

Sadece ürün alımıyla işin bitmediğini vurgulayan Asa, “Ortalama ürün alım fiyatı 91,50 TL’nin üzerinde; buna ürünü satın alma maliyetlerini, ürünün firesini, olgunlaşma sonrası maliyetleri, üretim, personel, paketleme masraflarını da eklediğimizde. , nakliye, pazarlama ve finansman masrafları, etiket fiyatı 91,50 TL’nin üzerinde.” “Fiyatlar kaçınılmaz olarak artacak. İşin tüketici tarafını da düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Üretici ortaklardan alınan ürün fiyatlarının yüzde 50’sine tekabül eden 1 milyar 450 milyon TL’nin 15’er günlük periyotlarla nakit olarak ödendiğine dikkat çekilen değerlendirmede Lider Asa, ürünün geri kalan kısmının yarısının ödendiğini belirtti. bedelleri 26 Ocak 2024 tarihinde ödenecek olup, 650 milyon TL’lik bu ödemeyle birlikte üreticilerimize nakit ödeme yapılacak. Maliyetlerin yüzde 75’i olan 2 milyar 100 milyon TL’nin ödeneceğini kaydetti. Asa, geri kalan yüzde 25’lik ödemenin nisan ayı sonunda ortaklarımıza ödeneceğini, ödemelerin maddi imkanlar dahilinde öne alınabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu